Allt om Malmö

Allt om Malmö

Malmö är en livlig stad belägen i sydvästra hörnet av Sverige, känd för sin innovativa anda och kulturella mångfald.

Som landets tredje största stad, erbjuder Malmö en unik blandning av gammalt och nytt: anrika byggnader i Gamla Staden fyller rummet med historiens närvaro, medan moderna konstruktioner som Turning Torso visar stadens framåtblickande karaktär. Gränsöverskridande med Öresundsbron till Danmark, är stadens kultur och ekonomi djupt sammanflätade med resten av Skandinavien och Europa. 

Malmö är en hub för hållbara lösningar och kreativa industrier, men även hem till en avslappnad atmosfär där gröna parker och havsnära promenader bidrar till en hög livskvalitet.

Korta fakta om Malmö Stad

  • Läge: Malmö är Sveriges tredje största stad och ligger i Skåne län i södra Sverige.
  • Folkmängd: Cirka 347 000 invånare i kommunen (2021).
  • Area: Kommunens totalarea är cirka 156,87 kvadratkilometer.
  • Geografi: Malmö har en kustlinje längs Öresund och är en del av den transnationella Öresundsregionen.
  • Grundad: Staden omnämns för första gången i skrift i mitten av 1100-talet.
  • Öresundsbron: En ikonisk broförbindelse som öppnades år 2000 och kopplar samman Malmö med Köpenhamn i Danmark.
  • Ekonomi: En blandning av traditionell industri och modern service- och kunskapsbaserad ekonomi med starka IT- och biotekniksektorer.
  • Utbildning: Här finns Malmö universitet och flera yrkeshögskolor.
  • Kultur: Malmö har ett rikt kulturliv inklusive Malmö Opera, Malmö Konsthall och Stadsteatern.
  • Sport: Staden är hem för flera stora sportklubbar, inklusive fotbollslaget Malmö FF.
  • Miljö och hållbarhet: Malmö har föresatt sig att vara en ledande stad inom hållbar stadsutveckling och miljöinnovation.
  • Stadsdelar: Består av en mängd olika stadsdelar som reflekterar de tidigare historiska socknarna.
  • Internationella kontakter: Malmö är en mångkulturell stad med en stor andel invånare födda utanför Sverige.

Näringsliv

Malmö Stad har närmare 19 000 anställda, vilket gör kommunen till den största arbetsgivaren i staden. Skåne Läns Landsting är den näst största arbetsgivaren. På tredje plats återfinns Malmös största privata arbetsgivare, som är Skanska Sverige AB. Posten, Samhall, Academic Work, ISS Facility Services och Manpower är de övriga privata arbetsgivarna på listan över de tio största arbetsgivarna i Malmö.

Stadsområden och stadsdelar

Fram till den 30 juni 2013 var Malmö indelat i tio stadsdelar. Numera är Malmö i stället indelat i fem så kallade stadsområden. Dessa är, i ordning med avseende på folkmängd, Väster, Innerstaden, Norr, Söder och Öster.

Stadsområde Väster omfattar stadsdelarna Limhamn-Bunkeflo och Hyllie. Innerstaden består av stadsdelarna Västra Innerstaden och Södra Innerstaden. Norr omfattar Kirseberg samt Centrum. Söder inkluderar Oxie och Fosie. Öster omfattar stadsdelarna Rosengård och Husie.

Anledningen till att man i Malmö Stad frångick den tidigare ordningen med stadsdelar var tredelad. Det handlade för det första om en önskan att utveckla kvaliteten i verksamheter inom vård och omsorg, kultur och fritid samt individ och familj, för det andra om en önskan om att få en bättre socioekonomisk och demografisk balans, och för det tredje om en idé om att en ny administrativ indelning av staden skulle kunna ge en bättre dialog mellan invånare och förtroendevalda i syfte att stärka demokratin.

Politik

Politiken i Malmö har i regel varit dominerad av Socialdemokraterna genom åren. Sedan 1961 är det bara två mandatperioder då Socialdemokraterna inte har suttit vid makten. Antalet kommunalråd är idag tolv stycken, varav det är nio som har beredningsansvar inom ett visst verksamhetsområde. Med den nya organisationen från 2013 finns idag åtta verksamhetsområden, nämligen Finans, Skola, Boende och infrastruktur, Socialtjänst, vård och omsorg, Arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning, Framtidens trafik, Konsument, stadsekologi och utveckling, samt Jämställdhet, kultur och fritid.

Trafik

Trafik och kollektivtrafik i Malmö spelar en avgörande roll för stadens mobilitet och tillgänglighet. Som Sveriges tredje största stad och en del av den täta Öresundsregionen är effektiva och pålitliga transportlösningar ett måste för invånare, företag och besökare.

Malmö stad har under de senaste årtiondena genomgått betydande förändringar i sin trafikinfrastruktur för att underlätta rörlighet och minska trafikkonsekvenser. Centralt för denna utveckling är Malmös cykelvägsnät, som är ett av de mest expansiva i Sverige. Med över 500 kilometer cykelvägar, är cykling inte bara en hälsosam och miljövänlig transportmetod, utan också en snabb och effektiv väg att navigera genom staden.

Kollektivtrafiken i Malmö, administrerad av Skånetrafiken, omfattar bussar och regiontåg och karakteriseras av att den är välutbyggd och tillgänglig. Bussarna trafikerar flitigt såväl stadens centrala delar som förorter och närliggande kommuner. Citytunneln, som öppnades 2010, är en banbrytande satsning som förbättrat kollektivtrafiken ytterligare genom att snabbt och effektivt koppla samman Malmö C med andra delar av staden och regionen.

Regiontåg, inklusive Pågatågen och Öresundstågen, erbjuder snabba och regelbundna förbindelser inte bara inom Malmö utan även till och från andra städer i Skåne och över Öresund till Danmark. Öresundsförbindelsen har varit särskilt viktig för att främja gränsöverskridande arbete och kulturutbyte, vilket ytterligare integrerat Malmö i den större skandinaviska metropolregionen.

Förutom cyklar och tåg bidrar även Malmös satsningar på eldrivna bussar och delningstjänster, såsom bil- och cykelpooler, till att reducera stadens kollektiva koldioxidavtryck och främja en hållbar livsstil bland dess invånare.

Malmö Stad

Malmö Stad

4.11
(0 recensioner)
Politik i Malmö

Politik i Malmö

0.00
(0 recensioner)